Artrosentez kelimesi bir iğne ile ekleme girip, birikmiş olan sıvının çekilmesi anlamına gelir.

Eklemde herhangi bir sebeple sıvı birikimi olduğunda tanı veya tedavi amacıyla yapılabilmektedir. Çene ekleminde artrosentez dendiğinde ise eklemin yıkanması akla gelir.

Artrosentez nasıl yapılır?
Artrosentez lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) ile yapılır. Artrosentez ve lavaj (yıkama) olarak isimlendirilebilecek bu işlemde çene ekleminin üst boşluğuna iki adet iğne ile girilir. Bir iğneden verilen steril serum fizyolojiğin diğer iğneden akması sağlanır. İşlem sonrasında eklem içerisine ilaç enjeksiyonu yapılabilir. Rutin uygulamada sodyum hiyaluronat enjeksiyonu yapmaktayız. Bu ilaç eklem içinde azalan eklem sıvısını yerine koyar ve kayganlaştırıcı etkisi ile disk hareketini kolaylaştırır.  Bu işlemler en basit şekilde yıkama ve yağlama işlemi olarak tanımlanabilir. İşlemin zaman zaman tekrar edilmesi gerekebilir.

Çene ekleminde Artrosentezden beklenen faydalar nelerdir?
Artrosentezin birkaç mekanizma ile yararlı etki gösterdiği düşünülmektedir. Bunlar: ağrı yapan salgıları ortamdan uzaklaştırmak, diskin hareketini engelleyen negatif basıncı ortadan kaldırmak ve basınçlı sıvı vererek ufak yapışıklıkların ortadan kalkmasını sağlamaktır.

Artrosentez hangi durumlarda önerilir?
Çene ekleminde ağrı ve kilitlenme olan durumlarda artrosentez önerilmektedir. Özellikle kilitlenmesinin erken döneminde vakit kaybedilmeden yapılan artrosentez ve lavaj uygulamasının daha yararlı olduğu gösterilmiştir.

Artrosentez riskli bir uygulama mıdır?
Artrosentez uygun ortamda ve ehil ellerde yapıldığı komplikasyon riski çok düşüktür. Minimal invaziv bir uygulamadır ve komplikasyonların çoğu hafif ve geçicidir. Lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) yöntemine bağlı olarak mimik kaslarına giden sinirin uyuşması nedeniyle yüz kaslarında 1-2 saat süren hareketsizlik gözlenebilmektedir (gözü kapatamamak, alnı kırıştıramamak gibi). İşlem yapılan bölgede hafif bir şişlik olabilir. Bu şişlik genellikle aynı gün geçer. Tavuk ve ürünlerine karşı alerjisi olan hastalarda Sodyum hiyaluronata karşı da alerjik reaksiyon gelişebilir.